Thursday 3 November 2011

Yaki Onigiri

Yaki Onigiri
Bahan:
  • 2 cawan nasi jepun
  • 2 sb shouyu (kicap jepun)
  • 2 sk minyak bijan
  • 1 sk bijan
  • Seaweed (10x3cm)
Cara:
  1. Campurkan shouyu dgn minyak bijan. Masukkan 3/4 ke dalam nasi jepun.
  2. Masukkan bijan dan gaul sekata. Jika suka masin, lebihkan kicap jepun.
  3. Masukkan nasi ke dlm acuan onigiri, jika tiada, bentukkan dgn tangan.
  4. Goreng dalam kuali leper. Sapu permukaan onigiri dgn lebihan campuran minyak bijan dan shouyu. 
  5. Goreng sehingga kekuningan.
  6. Ambik sekeping seaweed dan balut onigiri yg telah masak.
  7. Siap utk dimkn!

No comments:

Post a Comment