Monday 28 November 2011

Kuah rojak ayam

Bahan:
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 sb minyak
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sb udang kering
  • 200 gm kacang tanah
  • 2 hiris lengkuas
  • 1 keping gula melaka(saiz kecil) or kurozato
  • gula (jika gula melaka x cukup)
  • 2 sk garam
  • 1 keping asam keping
  • air secukupnya
Cara:
  1. Goreng cili kering dgn minyak sehingga agak2 garing. sentiasa kacau semasa menggoreng kerana cili kering mudah hangus.
  2. Blend cili kering, bwg besar, bwg putih, lengkuas, udang kering dgn air sehingga hancur. Masukkan ke dalam periuk Panaskan.
  3. Blend kacang tanah bersama air sehingga hancur. MAsukkan ke dlm periuk.
  4. Masukkan garam, gula melaka dan gula secukup rasa.
  5. Masukkan asam keping.
  6. MAsak sehingga mendidih atau pecah minyak. Tambah air jika terlalu pekat.

No comments:

Post a Comment