Monday 7 November 2011

Kuah Kacang with chicken


Bahan;
  • 300 gm kacang tanah
  • 250 gm ayam @ tulang ayam (jika buat sate, gune shj tulang ayam)
  • 4 ulas bawang merah @ 1/2 biji bwg besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
  • 1 btg serai
  • 1 kpg asam keping
  • 50 gm gula melaka @ kurozato
  • 1/2 cwn gula
  • 1 sb garam
  • 2 sb lada lumat ( boleh tambah jika suka pedas)
  • secubit belacan
  • minyak utk menumis
  • air
Cara;
  1. Tumis lada lumat dgn minyak sehingga pecah minyak..
  2. Sementara tunggu pecah minyak, blend bwg merah, bwg putih, halia dan lengkuas dgn sedikit air.
  3. Masukkan bhn blend setelah pecah minyak.
  4. Masukkan belacan dan asam keping.
  5. Tumis sehingga naik bau.
  6. Blend kacang tanah sehingga hancur. JIka guna kacang yg mentah, goreng dan buang kulit terlebih dahulu. (kacang boleh diblend kering atau blend bersama air)
  7. Masukkan ke dlm periuk yg mengandungi bhn tumis. Masukkan serai dan air secukup nya.
  8. Masak dgn api yg kecil.
  9. Masukkan ayam, gula melaka, garam dan gula.
  10. Masak sehingga kuah kacang itu pecah minyak.

No comments:

Post a Comment