Bahan;
- 300 gm kacang tanah
- 250 gm ayam @ tulang ayam (jika buat sate, gune shj tulang ayam)
- 4 ulas bawang merah @ 1/2 biji bwg besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 cm lengkuas
- 1 btg serai
- 1 kpg asam keping
- 50 gm gula melaka @ kurozato
- 1/2 cwn gula
- 1 sb garam
- 2 sb lada lumat ( boleh tambah jika suka pedas)
- secubit belacan
- minyak utk menumis
- air
- Tumis lada lumat dgn minyak sehingga pecah minyak..
- Sementara tunggu pecah minyak, blend bwg merah, bwg putih, halia dan lengkuas dgn sedikit air.
- Masukkan bhn blend setelah pecah minyak.
- Masukkan belacan dan asam keping.
- Tumis sehingga naik bau.
- Blend kacang tanah sehingga hancur. JIka guna kacang yg mentah, goreng dan buang kulit terlebih dahulu. (kacang boleh diblend kering atau blend bersama air)
- Masukkan ke dlm periuk yg mengandungi bhn tumis. Masukkan serai dan air secukup nya.
- Masak dgn api yg kecil.
- Masukkan ayam, gula melaka, garam dan gula.
- Masak sehingga kuah kacang itu pecah minyak.
No comments:
Post a Comment