Wednesday 27 July 2011

Udang Goreng Rangup (えびフライ)

えびフライ
bahan:
  • 10 ekor udang
  • sedikit shio-koshou
  • tepung gandum
  • tepung roti
  • air
  • minyak utk menggoreng
Cara:
  1. Buang kulit udang dan kelar udang supaya udang jd lurus. Lap udang hingga kering.
  2. Gaul udang dgn shio koshou.
  3. Gaul udang dgn tepung gandum kering.
  4. Keluarkan udang dan lebihan tepung gandum tersebut di bancuh dgn air. Bancuhan tepung hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat.
  5. Celupkan udang yg dah disalut tepung ke dalam bancuahn tepung.
  6. Golekkan ke dalam tepung roti sekata.
  7. Goreng sehingga kekuningan.
※ Bancuhan tepung boleh juga diganti dengan telur. Pecahkan 2 biji telur. Pukul sedikit.
※ Saya lebih suka guna bancuhan tepung dari telur, sbb dah sejuk pon masih lagi rasa rangup.

No comments:

Post a Comment