Saturday 2 July 2011

Mee Jawa Sarawak


by Siti Kudnie

Bahan-bahan A
1kg mee kuning (celur)
1 mangkuk taugeh (celur)
2 keping tauhu goring (hiris kecil2)
5 biji telur (rebus & potong 2)
1 ikat sawi (rebus & potong kecil2)
bawang goreng
cili jeruk


Bahan-bahan B (kuah)
1 1/2 ulas bawang putih
1/4 bawang besar
1/2 cawan udang kering (direndam)
4 sb besar rempah kari
2 biji keledek (400gm)
2 cm halia
1 bunga lawang
2 cengkih
5 cm kayu manis
minyak utk menumis
gula
garam
air
4 s/b tepung gandum (dibancuh dgn air)
ajinomoto (optional)
fish ball & fish cake (optional)

Cara-cara
1.         Rebus daging sehingga empuk bersama 1/2 biji bawang putih dan 2 cm halia utk menghilangkan bau daging.
2.         Rebus ubi keledek yg telah dikupas kulit sehingga empuk.
3.         Kisar bawang besar, 1 ulas bawang putih dan udang kering sehingga hancur. Tumis dgn menggunakan sedikit minyak.
4.         Setelah bhn tumis naik bau, masuk rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air. Tumis sehingga garing.
5.         Kisar ubi keledak sehingga hancur dgn menggunakan air rebusan ubi keledek. Masukkan ke dalam bhn tumis.
6.         Masukkan air daging. Daging dihiris nipis-nipis. Sediakan berasingan dgn kuah. Boleh juga dimasukkan bersama kuah.
7.         Masak sehingga mendidih.
8.         Masukkan garam, gula & ajinomoto. Kuah lebih sedap jika rasanya sedikit manis.
9.         Masukkan air bancuhan tepung sambil tapis utk mengelakkan tepung berketul2. Jika kuah tidak pekat, tambahkan air bancuhan tepung lagi.
10.     Potong fish ball & fish cake. MAsukkan ke dlm kuah.
11.     Rasa dan tambahkan perasa yg perlu sehingga berasa sedap utk dimakan. Masak sehingga mendidih.

No comments:

Post a Comment