Wednesday 6 July 2011

Niku Jyaga


Niku maksud nyer daging, jyaga maksudnya kentang.. jadilah daging kentang dlm bm... resipi nih mmg favorite org jepun... tak tau lah rasa sebenar niku jyaga nih, tp alhamdulillah resipi nih rasenya cukup sedap...

Bahan: utk 3 org

  • 250gm daging
  • 2 biji kentang
  • 3 sudu minyak masak
  • 1 sk perencah soba (dibancuh dgn 150 ml air)
  • serbuk shio koshou
  • daun bawang (dihirid kecil2)
Cara:
  1. Potong daging nipis-nipis.
  2. Basuh kemudian masukkan ke dalam kuali.
  3. Apabila air daging hampir kering, masukkan kentang.
  4. Masukkan minyak setelah air daging kering. Masukkan serbuk shio koshou.
  5. Goreng sehingga daging empuk lebih kurang 5-10 minit.
  6. Masukkan bancuhan perencah soba.
  7. Masak sehingga air sedikit kering. 
  8. Pastikan kentang sudah lembut sblm tutup api. Jika kentang dan daging tak lembut lg, tambahkan air lg.
  9. Tutup api dan taburkan daun bawang. Kacau sekata.

No comments:

Post a Comment