Bahan:
- 300 gm ayam
- pewarna merah
- 1/2 bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 4 helai daun limau purut
- 1/2 biji tomato (@2 sb sos tomato)
- 2 senduk sos cili
- 1 sb sos nampla
- 5 biji cili padi - cincang
- 2 sb gula
- 1 sk garam
- air
- minyak
- Bersihkan ayam. Masukkan ayam ke dalam bekas yg mengandungi air. titikkan pewarwa merah. rendam seketika.
- Sejat air ayam. Goreng ayam separa garing.
- Tumis bwg putih dan bawang besar.
- Setelah kekuningan masukkan cili dan tomato. Goreng seketika.
- Masukkan kesemua jenis sos. Kacau seketika.
- Masukkan air.
- Setelah mendidih masukkan ayam dan daun limau purut.
- Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
ayam setelah digoreng |
No comments:
Post a Comment