Tuesday 2 August 2011

Paprik Ayam


 Bahan:
  • 300 gm ayam
  • pewarna merah
  • 1/2 bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 helai daun limau purut
  • 1/2 biji tomato (@2 sb sos tomato)
  • 2 senduk sos cili
  • 1 sb sos nampla
  • 5 biji cili padi - cincang
  • 2 sb gula
  • 1 sk garam
  • air
  • minyak
Cara:
  1. Bersihkan ayam. Masukkan ayam ke dalam bekas yg mengandungi air. titikkan pewarwa merah. rendam seketika.
  2. Sejat air ayam. Goreng ayam separa garing.
  3. Tumis bwg putih dan bawang besar.
  4. Setelah kekuningan masukkan cili dan tomato. Goreng seketika.
  5. Masukkan kesemua jenis sos. Kacau seketika.
  6. Masukkan air.
  7. Setelah mendidih masukkan ayam dan daun limau purut.
  8. Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
ayam setelah digoreng

      No comments:

      Post a Comment