Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- **NASI resipi (1)**
- 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
- 1/2 tin santan (200ml)
- 50 ml santan + 3 cawan air panas
- garam dan gula
- 1 sudu besar halba
- bawang dan halia (hiris halus2)
- **NASI resipi (2)** recommended
- 1/2 kg beras jasmeen (3 1/2 pot (sukatan pot jepun)
- 150 ml santan dlm tin
- 50 ml santan + 2 1/2 pot air panas
- 1 sk garam
- 1 sb gula
- 1/4 biji bawang hiris, 1 cm halia hiris dan 1 sb halba
Cara:
- Rendam beras jasmeen sekurang2 nya 2 jam.
- Sediakan bawang dan halia hiris. Rendam halba dalam air panas.
- Panaskan air utk mengukus nasi.
- Isi beras ke dlm periuk pengukus setelah air mendidih.
- Masak nasi lebih kurang 10 minit. Angkat selepas nasi naik wap 2-3 minit.
- Sementara menunggu nasi naik wap, sediakan santan cair. bancuhan 50ml santan dan 2 1/2 pot air. panaskan dlm wicrowave. Campurkan garam.
- Angkat nasi dan pindah ke dlm bekas. Gaul dgn bancuhan santan cair.
- Biar seketika atau sehingga air habis diserap.
- Isi nasi ke dlm periuk pengukus.
- Masak selama 10-15 minit.
- Keluarkan nasi dan gaul dgn santan pekat dan gula. jika santan berketul, panaskan dgn microwave terlebih dahulu.
- Tos halba dan masukkan bersama bhn hiris ke dlm nasi. Gaul rata. Siap.

- **GULAI IKAN TONGKOL**
- 1 1/2 tin santan (600 ml)
- 1 biji bawang besar (saiz L)
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 4 cm lengkuas
- 15-20 tangkai cili kering
- 2 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
- 10 keping asam keping
- garam
- kurozato (tambah gula jika kurang manis)
- 5-6 biji cili padi
- 1 ekor ikan tongkol @ 2 pek katsuo tataki
- 1 cm belacan
- air
Cara
- Kukus ikan bersama 6 keping asam keping, 2 sb garam dan air kira-kira 30 minit.
- Didihkan santan bersama 2 cwn air. Kacau sekali sekala.
- Sementara santan mendidih, blend bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas.
- Masukkan gula melaka atau kurozato dan 1 sb rempah.
- Masukkan bhn blend ke dlam santan setelah santan mendidih lebih kurang 15 minit.
- Blend cili kering bersama belacan.
- Tumis cili sehingga pecah minyak. masukkan 1 sb rempah. tumis sebentar.
- Masukkan ke dlm santan. Kacau dan masak dgn api yg perlahan.
- Masukkan 4 keping asam keping dan cili padi.
- Masukkan ikan dan juga air kukus ikan.
- Tunggu sehingga mendidih. Gulai ini ambik masa selama 1 jam lebih. Jika terlebih pekat, boleh tambah air. Rasa, kemudian tambah garam dan gula secukup rasa.
** Gulai nasi dagang lebih sedap jika dimasak awal 1 hari sblm makan.
- **ACAR**
- 2 batang timun
- 1 batang lobak merah
- 1/2 biji bawang besar
- 1 biji lada besar
- cuka, garam, gula
Cara:
- Timun dan lobak dihiris panjang2.
- Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas.
- Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.
 |
nasi dagang beras jasmeen |
No comments:
Post a Comment