Monday 23 May 2011

Grilled Chicken Wing


Bahan
  • 1 kg kepak ayam
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1/2 sb rempah kari daging cap peladang
  • 2 sb kicap pekat tamin
  • 2 sb kicap manis kipas udang
  • 1 1/2 sb gula
  • 1 sk garam
  • serbuk lada putih @ lada hitam (option) 


Cara
  1. Bersihkan ayam. Sejat sehingga air betul-betui kering.
  2. Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dlm pengisar. Tambah sedikit air sahaja. Kisar sehingga lumat.
  3. Masukkan bhn kisar dan gaul.
  4. Perap selama 2 jam atau lebih.
  5. Bakar ayam menggunakan dapur gas dgn api yg perlahan. Kepak ayam mudah hangus jika api besar. Boleh juga dibakar di dalam oven tetapi kurang juicy.

No comments:

Post a Comment