Sunday, 11 December 2011

Bubur Jagung

bubur jagung

 Menu biasa tapi keenakannya yg luar biasa! Inilah resipi oleh Sifu Mazliza.. thank you! arigatou! terima kasih.. Kali ni saya mencuba resipi bubur jagung. Mungkin lain kali boleh cuba bahan lain menggantikan jagung.

Bahan:
  • 2 batang jagung @ 1 tin jagung segera
  • 200 ml santan (1/2 tin)
  • 2 sb coconut sugar
  • 1 sk garam
  • 1 sb sagu biji
  • 200 ml air
  • 2 sb gula
coconut sugar made in thailand
Cara:
  1. Hiris jagung dan masukkan ke dlm periuk. Jika guna jagung dlm tin, masukkan air jagung sekali.
  2. Campurkan ke semua bahan kecuali sagu. Masak dgn api yg perlahan. Jika terlalu pekat, boleh tambah air mengikut kepekatan yg disukai.
  3. Panaskan sebentar. Setelah itu masukkan sagu.
  4. Masak sehingga mendidih. Jika kurang manis, tambahkan gula.
  5. Masa penyediaan lebih kurang 20 minit.

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Sifu Mazliza tu bukannya pandai sgt masak~ main belasah jer ;p

    ReplyDelete
  3. it's ok, yg pasti sedap kat tekak saye.. lps ni saye pon leh jadi the bubur lover.. hehehe..

    ReplyDelete