Sambal Bilis kering
Bahan:
- 3 cwn ikan bilis
- 3 keping tempe (5x3 cm)
- 4 sb gula
- 2 sb air
- minyak utk menggoreng
- 3 ulas bwg putih
- 10-15 tangkai cili kering
Cara;
- Goreng bilis sehingga garing. Biarkan sejuk.
- Potong tempe nipis2. Goreng hingga garing. Biarkan sejuk.
- Rebus cili sampai kembang. Biarkan sejuk.
- Blend cili dgn bwg putih.
- Tumis hingga pecah minyak dan garing dgn api perlahan.
- Bancuh gula dgn air panas.
- Masukkan dgn bhn tumis.
- Goreng sehingga air gula kering.
- Masukkan ikan bilis dan tempe ke dlm bhn tumis. Gaul sekejap dan terus tutup api.
- lps tutup api, sambung gaul lagi sehingga rata.
- Sejukkan di dlm dulang.
- Simpan dlm bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment