Thursday 15 December 2011

Sambal Bilis kering

Bahan:
  • 3 cwn ikan bilis
  • 3 keping tempe (5x3 cm)
  • 4 sb gula
  • 2 sb air
  • minyak utk menggoreng
  • 3 ulas bwg putih
  • 10-15 tangkai cili kering
Cara;
  1. Goreng bilis sehingga garing. Biarkan sejuk.
  2. Potong tempe nipis2. Goreng hingga garing. Biarkan sejuk.
  3. Rebus cili sampai kembang. Biarkan sejuk.
  4. Blend cili dgn bwg putih.
  5. Tumis hingga pecah minyak dan garing dgn api perlahan.
  6. Bancuh gula dgn air panas.
  7. Masukkan dgn bhn tumis.
  8. Goreng sehingga air gula kering.
  9. Masukkan ikan bilis dan tempe ke dlm bhn tumis. Gaul sekejap dan terus tutup api.
  10. lps tutup api, sambung gaul lagi sehingga rata.
  11. Sejukkan di dlm dulang.
  12. Simpan dlm bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment