Kari Kepala Ikan
Bahan;
- 2 biji kepala ikan
- 1/2 biji bawang besar saiz L
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 2 sk campuran biji sawi
- 200 ml santan dlm tin
- 1 sb serbuk kari adabi
- 2 sb serbuk kari alagappa
- 1 cm belacan
- 2 tangkai daun kari
- 200 ml tomato puree
- 1 biji buah tomato
- 5 biji cili padi
- air
- 4 sb minyak masak
- 2 keping asam keping
- garam
- 2 sb gula
Cara:
- Bawang di potong dadu. Cincang bawang putih.
- Tumis bwg besar n bawang putih dgn minyak masak sehingga layu.
- Masukkan bancuhan rempah dgn air. MAsukkan daun kari. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan tomato puree, campuran biji sawi, asam keping, belacan. Tumis sebentar.
- MAsukkan santan dan air mengikut kepekatan disukai.
- Bila santan nak mendidih, masukkan ikan.
- Masukkan semua baki bhn di atas.
No comments:
Post a Comment