Thursday, 15 December 2011

Kari Kepala Ikan

Bahan;
  • 2 biji kepala ikan
  • 1/2 biji bawang besar saiz L
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 sk campuran biji sawi
  • 200 ml santan dlm tin
  • 1 sb serbuk kari adabi
  • 2 sb serbuk kari alagappa
  • 1 cm belacan
  • 2 tangkai daun kari
  • 200 ml tomato puree
  • 1 biji buah tomato
  • 5 biji cili padi
  • air
  • 4 sb minyak masak
  • 2 keping asam keping
  • garam
  • 2 sb gula
Cara:
  1. Bawang di potong dadu. Cincang bawang putih.
  2. Tumis bwg besar n bawang putih dgn minyak masak sehingga layu.
  3. Masukkan bancuhan rempah dgn air. MAsukkan daun kari. Tumis hingga naik bau.
  4. Masukkan tomato puree, campuran biji sawi, asam keping, belacan. Tumis sebentar.
  5. MAsukkan santan dan air mengikut kepekatan disukai.
  6. Bila santan nak mendidih, masukkan ikan.
  7. Masukkan semua baki bhn di atas.

No comments:

Post a Comment