Wednesday 5 October 2011

Chicken Hawaian pizza

Bahan asas roti; (30cmx30cm)
  • 200 gm tepung roti @ tepung gandum
  • 1 sudu besar gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 125 ml air
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar susu tepung 


Topping;
  • 2 ulas bawang putih-cincang**
  • Sekeping dada ayam-cincang**
  • 2 sudu besar minyak masak**
  • serbuk lada sulah**
  • garam secukup rasa
  • sos cili 
  • 2 batang sosej -potong bulat2
  • sayur campur
  • 2 kpg nanas dlm tin -potong kecil2
  • 1/4 biji bwg besar - potong slice
  • cheese
  • basil
 Cara;
  1. Campur semua bhn utk roti ke dlm bekas. Uli sehingga doh tidak melekat pd tangan.
  2. Biarkan doh sekurang2 nya 45 minit. Tutup bekas yg mengandungi doh utk mengelakkan lapisan atas menjd kering.
  3. Sementara menunggu doh kembang, tumis bwg putih dgn minyak hingga naik bau. masukkan ayam. Apabila ayam hampir masak, masukkan garam dan serbuk lada sulah. goreng sehingga air ayam kering.
  4. Setelah doh kembang, ltkkan di atas dulang pembakar dan tekan menggunakan tapak tgn hingga nipis atau mengikut ketebalan yg disukai.(30x30cm). (-Tak payah canai)
  5. Cucuk dgn garfu supaya doh tidak kembang tinggi semasa bakar.
  6. Sapu sos cili sekata.
  7. Tabur isi ayam yg telah dimasak td.
  8. Susun sosej sekata.
  9. tabur sayur campur.
  10. Tabur nanas.
  11. Tabur cheese.
  12. Tabur basil.
  13. Akhir sekali tabur bawang besar.
  14. Bakar pd suhu 180 darjah selama 30 minit.

No comments:

Post a Comment