Thursday 6 October 2011

Gulai bawang terengganu (Gulai Kawah)

Gulai bawang atau gulai kawah ini sgt sedap di mkn dgn nasi minyak, nasi tomato atau nasi hujan panas..
Kalau di trg, ini adalah salah satu lauk utk nasi minyak kenduri kahwin.
Gulai daging lg sedap dr ayam.

Bahan;
  • 1 kg ayam @ daging
  • 1/2 cwn susu cair**
  • 1/2 cwn bawang goreng**
  • 1/2 cwn sos tomato**
  • 2 sb rempah gulai cap bunga ros**
  • 1 biji bwg besar(blend)**
  • 3 ulas bwg putih(blend)**
  • 1 inci halia(blend)**
  • sedikit belacan
  • 3 ketul gula merah or kurozato (saiz ibu jari tgn)
  • garam
  • 3 sb minyak
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 biji cengkih
  • kayu manis
  • 3 cwn air
rempah gulai cap bunga ros

    cara:
    1. perap ayam dgn bhn yg bertanda ** selama 30 minit.
    2. panaskan minyak. tumis buah pelaga, cengkih dan kayu manis.
    3. masukkan bhn perap. masak dgn api perlahan. tutup periuk tersebut.
    4. setelah ayam hampir msk, tambah air, belacan, gula melaka, garam secukup rasa. jika terlalu pekat, tambah lg air.
    5. masak sehingga ayam empuk.
    6. boleh tambah kentang jika suka.

    2 comments:

    1. dok starang sakut @blog ni. huhu!!gulai kawah punye pasal kita kawang la. btw lupe laa blk msia br ni beli rempoh cap bunga ros, yesal dok mudoh.

      ReplyDelete
      Replies
      1. boleh kawan.. semoga bermanfaat.. ni macam buku panduan resipi saye jer.. tuh pasal simple jer, xder masa nak tulih panjang2..

        Delete