Saturday 8 October 2011

Tepung pelita

 

dah lama mencuba resipi tepung pelita yg ade kat internet, tp tak berapa nak menjadi. lepas adjust2 resipi baru lah rasa ader ummppp!

Bhgn bawah (warna hijau)
  • 1 cwn tepung beras
  • 5 cwn air
  • 3 helai daun pandan (blend dgn sedikit air)
  • 1 cwn gula
  • 3 sb air kapur yg cair
  • pewarna hijau
Bhgn atas (warna putih)
  • 1 tin santan (400ml)
  • 2 cwn air (400ml)
  • 1/2 sk garam
  • 5 sb tepung beras (membukit)
  • 1 sb tepung kanji/jagung (spare jika adunan tak jd pekat)
** sedikit gula
** bekas kecil2

Cara2:
A) Bhgn bawah.
  • mula2 masak bhgn bawah yg berwarna hijau.
  • campur kesemua bahan ke dlm periuk. jika ada tepung yg tidak larut, tapis dahulu.
  • air daun pandan handaklah ditapis dgn penapis kain utk mendapatkan hasil yg cantik.
  • masak di atas api yg sederhana sambil mengacau sehingga pekat. (jgn terlalu likat)
  • sebelum curah ke dlm bekas kecil2, masukkan 1 sudu kecil gula ke dlm bekas.
  • tuang adunan ke dlm bekas.
B) Bhgn atas.
  • campur ke semua bhn ke dlm periuk.
  • tapis adunan supaya tidak berketul.
  • masak sehingga pekat.


No comments:

Post a Comment