Chawan Mushi 「茶碗蒸し」
- 2 biji telur
 
- konbu dashi
 
- ayam
 
- mushroom
 
- carrot
 
- kanikama
 
- shouyu
 
- gula 
 
 Cara:
- Goreng ayam dgn sedikit minyak. Masukkan shouyu dan gula.
 
- Masukkan telur dalam bekas. Pukul sedikit. telur dan dashi mestilah nisbah 1:4
 
- Masukkan shouyu dan gula dalam telur.
 
- Isi bahan yang telah digoreng ke dalam bekas kecil.
 
- tuang campuran telur dan dashi.
 
- Kukus selama 4 atau 5 minit bergantung saiz bekas. biarkan di dalam kukusan selama 10 minit.
 
- Cucuk dgn chopstick. Jika air jernih keluar, ia masak sempurna
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment