Thursday 16 April 2015

Sushi gohan


Bahan A
  • 5 cwn beras (dimasak dgn takat air kurang sedikit dr sukatan untuk 5 cwn)
  • 100ml cuka
  • 3 sb gula atau secukup rasa
  • garam


Bahan B
  • 1 btg carrot
  • 2 kpg kouya doufu
  • 1 kpg abura age
  • 1 btg gobou
  • sedikit renkon
  • shiitake kering
  • shouyu
  • gula

Cara A
  1.  Masak nasi. Setelah nasi  masak, biarkan selama 5-10 minit dlm rice cooker
  2. Bancuh cuka bersama sedikit garam dan gula
  3. Tuang dan gaul bersama nasi.

Cara B
  1. Sediakan dashi dgn merebus shiitake kering.
  2. Potong semua bahan B dan juga shiitake.
  3. Masak bahan2 tersebut. Tambah shouyu dan gula secukup rasa

No comments:

Post a Comment