Thursday, 16 April 2015

Maboudoufu 「麻婆豆腐」


Dashi
  • sedikit miso
  • stok ayam
  • shouyu
  • gula

Lain2 bahan
  • ayam mince
  • tauhu
  • 1 ulas bawang putih
  • daun bawang
  • 1 sb tepung kanji (dibancuh dgn air)
  • 1 sb minyak bijan
  • 1 sk toubanjan (豆板醤)

Cara:
  1. Bancuh dashi secukup rasa.
  2. Masukkan minyak dlm kuali. Masukkan bwg putih dan daun bwg(bhgn bawah yg putih)
  3. Masukkan ayam.
  4. Masukkan dashi
  5. Masukkan tauhu
  6. Masukkan air bancuhan kanji
  7. Guna api yg kuat. Setelah mendidih, tutup api dan taburkan dauh bawang, minyak bijan dan toubanjan.

No comments:

Post a Comment