Wednesday, 12 September 2012

Takoyaki a.k.a Octopus Ball


Bahan2:

  • 150 gm tepung takoyaki
  • 1 biji telur (50gm)
  • 450 ml air
  • octopus - potong kiub
  • bawang - dicincang halus (*option)
  • kobis - dicincang halus (*option)
  • tuna - option
cara:
  1. Masukkan tepung dan air ke dlm bekas. Air dimasukkan 200ml dahulu, kacau hingga sebati. Masukkan telur. kemudian tambah lagi air. ini utk mengelakkan tepung tidak larut.
Tips: guna air suam supaya tepung mudah larut dan tidak berketul2..


topping:
  • sos cili
  • mayonis
  • katsuo bushi (ikan parut)
  • nori (seaweed)
actually org jepun makan dgn sos tokayoki.. tp byk yg tak halal.. so, mkn ngan sos cili pon sodap!

Octopus


hasil yg tak jadi




hasil yg tak menjadi

No comments:

Post a Comment