Dr Myresipi
Bahan-bahan ( 60-75 biji )
- 300gm mentega/marjerin (hokkaido butter lebih sedap dr butter yg biasa)
- 375gm tepung gandum
- 130gm tepung jagung
- 100gm gula icing
- 1/2 sudu teh esen vanila
- Utk hiasan
- -1 biji putih telur
- -100gm gula icing
- -1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara
- Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan.
- Pukul mentega/marjerin dan gula icing hingga kembang.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
- Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk "heart".
- Sapukan HIASAN (sila lihat "HIASAN" di bawah) keatas biskut yg telah diterap. Utk melorek, gunakan penyunkil gigi.
- Bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak. Gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang.
- ***utk HIASAN***
- Pukul putih telut hingga gebu.
- Masukkan gula & tepung. kacau sebati.
- Ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dgn pewarna atau emulco kegemaran anda.
- Sapukan putih telur keatas biskut
- Lorek kan dgn adunan yg telah dicampur dgn pewarna/emulco.
Resipi dr myresipi, mmg sedap! sila cube supaya dpt kongsi keenakan nyer..
No comments:
Post a Comment