mee bakso |
1) Bakso (Meatball)
- 1 kg ayam momo (dikisar dgn food processor)
- 1 biji telur
- 125gm tpg kanji (katakuriko)
- 1 sk serbuk lada putih
- 2 sk garam
- 2 sk katsuo dashi or chicken stok
- 1/2 biji bawang besar - dikisar
- 2 ulas bwg putih - dikisar
Cara:
- Gaul semua bahan hingga rata.
- Rebus air.
- bulat2kan dgn jari then masuk dlm air rebus.
2) Sup
- kulit ayam atau tulang ayam - direbus
- 1.5 biji bawang besar - blend
- 4 ulas bawang putih - blend
- garam
- katsuo dashi or chicken stok
- minyak
cara
- masukkan bhn2 utk sup ke dalam air rebusan bakso.
- perasakan dgm garam
3) Others
bahan:
- mee
- sawi
- taugeh
- sos cili ABC
- kicap ABC
cara;
- celur bahan2 di atas...
No comments:
Post a Comment