Sunday, 24 June 2012

Mee bakso

mee bakso
Bahan2:

1) Bakso (Meatball)

  • 1 kg ayam momo (dikisar dgn food processor)
  • 1 biji telur
  • 125gm tpg kanji (katakuriko)
  • 1 sk serbuk lada putih
  • 2 sk garam
  • 2 sk katsuo dashi or chicken stok
  • 1/2 biji bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bwg putih - dikisar
Cara:
  1. Gaul semua bahan hingga rata.
  2. Rebus air.
  3. bulat2kan dgn jari then masuk dlm air rebus.

2) Sup
  • kulit ayam atau tulang ayam - direbus
  • 1.5 biji bawang besar - blend
  • 4 ulas bawang putih - blend
  • garam
  • katsuo dashi or chicken stok
  • minyak
cara
  1. masukkan bhn2 utk sup ke dalam air rebusan bakso.
  2. perasakan dgm garam

3) Others

bahan:
  • mee
  • sawi
  • taugeh
  • sos cili ABC
  • kicap ABC
cara;
  • celur bahan2 di atas...





No comments:

Post a Comment