![]()  | 
| mee bakso | 
1) Bakso (Meatball)
- 1 kg ayam momo (dikisar dgn food processor)
 - 1 biji telur
 - 125gm tpg kanji (katakuriko)
 - 1 sk serbuk lada putih
 - 2 sk garam
 - 2 sk katsuo dashi or chicken stok
 - 1/2 biji bawang besar - dikisar
 - 2 ulas bwg putih - dikisar
 
Cara:
- Gaul semua bahan hingga rata.
 - Rebus air.
 - bulat2kan dgn jari then masuk dlm air rebus.
 
2) Sup
- kulit ayam atau tulang ayam - direbus
 - 1.5 biji bawang besar - blend
 - 4 ulas bawang putih - blend
 - garam
 - katsuo dashi or chicken stok
 - minyak
 
cara
- masukkan bhn2 utk sup ke dalam air rebusan bakso.
 - perasakan dgm garam
 
3) Others
bahan:
- mee
 - sawi
 - taugeh
 - sos cili ABC
 - kicap ABC
 
cara;
- celur bahan2 di atas...
 

No comments:
Post a Comment