Sunday 10 June 2012

Biryani Kambing


Masakan paling simple. hehehe.. sgt senang utk dimasak! Silalah mencuba dan menjamu selera...

Kambing masak biryani

Bahan;

  • 2kg kambing with bone (jenis apa2 pon ok)
  • 1 pek rempah biryani Ahmed
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • segenggam bwg goreng (jika tiada goreng sebiji bawang besar yg dihiris nipis dgn minyak yg banyak)
  • mintak utk menumis
Rempah biryani

Cara:
  1. Blend bwg besar, bwg putih dan halia
  2. Tumis dgn minyak hingga naik bau. tidak perlu sampai garing.
  3. Masukkan rempah biryani Ahmed. Keluarkan 2-3 biji buah asam yg ada dlm rempah tersebut utk elak terlampau masam.
  4. Masukkan sedikit air. kacau dan masak sebentar.
  5. masukkan daging kambing
  6. masak hingga empuk dgn apii perlahan.
  7. boleh tambah air jika mahu kuah yg banyak.
  8. sukatan bawang besar juga bole ditambah jika mahu kuah yg pekat.

Tips:
  1. Rempah biryani Ahmed sudah cukup perasa. tidak perlu tambah garam. jika mahu sedikit manis, boleh tambah gula.
  2. jika guna mutton gotka (bhgn kaki), masak dlam pressure cooker selama 30 minit supaya daging cepat empuk.

2 comments:

  1. Rempah briyani Ahmed tu beli katne? kat Nihon ada ke?

    ReplyDelete
  2. kat baticrom or mane2 kedai halal ade kot.. nama nya biryani masala Ahmed

    ReplyDelete