Tuesday, 24 January 2012

Gulai Tempoyak

gulai tempoyak
Gulai tempoyak mmg senonim dgn ikan patin. tapi kat sini mana nak cari ikan patin. so boleh tukar ikan lain, contohnya ikan saba, sagoshi atau buri. kalo buri tu dapat bahagian kepala dan bahagian perut mmg best sbb kawasan nih byk lemak. Aaaa... terubat rindu nak makan patin gulai tempoyak! Nih menu wajib makan kalo blk msia.. hehehe..

Bahan;
  • 1 ekor ikan saiz sederhana(35 cm)
  • 2 sb tempoyak
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 4 ulas bawang putih
  • 10-15 biji cipi padi
  • 3 keping asam keping
  • garam
  • daun kesum
  • 1 bunga kantan
  • 1.5 liter air
Cara:
  1. Bersih ikan dan potong mengikut saiz yg disukai. Masukkan air.
  2. Blend tempoyak dgn bawang putih, kunyit dan cili.
  3. Masukkan ke dalam periuk berisi ikan.
  4. Masukkan semua bahan di atas.
  5. Masak dgn api yg sederhana sehingga mendidih.

No comments:

Post a Comment