Monday 16 January 2012

Ayam Goreng Kicap Berempah


SEDAP!SEDAP!sedap!!!!....

Bahan:
  • 1 ekor ayam (1.2kg)
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bwg besar (saiz L)
  • 1 cm halia
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk jintan putih
  • 1 sk jintan manis
  • kicap manis kipas udang
  • sos tiram
Cara;
  1. Potong ayam kepada 10 bahagian. Bersih dan basuh ayam. Sejat.
  2. Tumbuk bwg putih, halia dan bawang besar.
  3. Tumbuk jintan manis dan jintan putih.
  4. Gaul bahan tumbuk dgn ayam. Masukkan garam. Perap ayam sekurang-kurangnya 1 jam.
  5. Kukus ayam selama 20 minit. Air kukusan ayam boleh diguna utk buat nasi ayam.
  6. Angkat dan gaul dgn kicap dan sos tiram.
  7. Biar selama 30 minit.
  8. Goreng ayam hingga garing.

    No comments:

    Post a Comment