SEDAP!SEDAP!sedap!!!!....
Bahan:
- 1 ekor ayam (1.2kg)
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 biji bwg besar (saiz L)
- 1 cm halia
- 1/2 sk garam
- 1 sk jintan putih
- 1 sk jintan manis
- kicap manis kipas udang
- sos tiram
- Potong ayam kepada 10 bahagian. Bersih dan basuh ayam. Sejat.
- Tumbuk bwg putih, halia dan bawang besar.
- Tumbuk jintan manis dan jintan putih.
- Gaul bahan tumbuk dgn ayam. Masukkan garam. Perap ayam sekurang-kurangnya 1 jam.
- Kukus ayam selama 20 minit. Air kukusan ayam boleh diguna utk buat nasi ayam.
- Angkat dan gaul dgn kicap dan sos tiram.
- Biar selama 30 minit.
- Goreng ayam hingga garing.
No comments:
Post a Comment