Monday 15 August 2011

Kuah Percik Terengganu

Bahan utk kuah:
  • *1 biji bawang besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *2 cm halia
  • *3 cm lengkuas
  • *1 batang serai
  • *secubit belacan
  • *10-15 tangkai cili kering @ 2 sudu serbuk cili
  • 2 keping asam keping
  • 1 tin santan (400ml)
  • gula melaka
  • gula putih
  • garam

Cara:
  1. Blend bahan yg bertanda '*'.
  2. Tumis bhn2 yg telah diblend sehingga naik bau atau pecah minyak.
  3. Masukkan santan dan asam keping.
  4. Masukkan gula melaka, gula putih dan garam secukup rasa.
  5. Masak sehinnga pecah minyak dgn menggunakan api perlahan.
Kuah percik ini sesuai utk ikan atau ayam. Bakar ikan yg telah dilumur dgn kunyit dan garam. Ambil sedikit kuah percik kemudian sapu pada ikan. setelah ikan masak, masukkan ikan ke dalam kuah. Panaskan seketika.

1 comment:

  1. sedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
    Terima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    ReplyDelete