Bahan
15-20 ekor udang
garam
kunyit
4 sb minyak
1/2 biji bawang besar (L)
3 ulas bawang putih
1/2 sk serbuk kunyit
1-2 sb tempoyak
5-10 biji cili padi
2 sk gula
garam secukup rasa
2 helai daun kunyit
1 cwn air
Cara:
1. Gaul udang dgn kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dlm kuali.
3. Masukkan udang ke dlm kuali sekaligus.
4. Goreng separa masak. Angkat.
5. Blend bawang besar dan bawang putih bersama.
6. Tumis bawang dgn minyak bekas goreng udang hingga naik bau.
7. Masukkan tempoyakdan serbuk kunyit.
8. Masukkan gula dan udang.
9. Masukkan air.
10. Bila hampir kering, masukkan daun kunyit, cili yg ditumbuk sedikit dan garam secukup rasa
No comments:
Post a Comment