Sunday, 9 February 2014

Ayam Kremes

Ayam kremes
Bahan A:
  • 1-1.5 kg ayam
  • 3 sb bawang kisar
  • 1 sb paste bwg putih
  • 2 biji buah keras
  • 1 sb serbuk ketumbar
  • sk serbuk kunyit
  • 2 helai daun salam
  • 2 hiris lengkuas
  • 1 batang serai
  • 3 sk garam
  • 2 cwn air
Bahan untuk kremes
420ml air rebusan ayam
20g tepung beras
50g tepung kanji @ katakuriko
1 biji telur kuning shj

**bancuh seperti adunan pisang goreng


Cara:
1. bersihkan ayam, potong ayam mengikut saiz kesukaan masing2.
2. masukkan dalam pressure cooker.
3. Masukkan kesemua bahan A di atas ke dalam periuk mgngandungi ayam.
4. Gaul.
5. Masak selama 20 minit.
6. Perap 1 malam
7. Celup ayam dalam bancuhan tepung. Goreng ayam.
8. Goreng lebihan tepung tersebut.
9. Setelah tepung masak, tumbuk sehingga sedikit halus.

No comments:

Post a Comment