Ayam kremes |
- 1-1.5 kg ayam
- 3 sb bawang kisar
- 1 sb paste bwg putih
- 2 biji buah keras
- 1 sb serbuk ketumbar
- sk serbuk kunyit
- 2 helai daun salam
- 2 hiris lengkuas
- 1 batang serai
- 3 sk garam
- 2 cwn air
420ml air rebusan ayam
20g tepung beras
50g tepung kanji @ katakuriko
1 biji telur kuning shj
**bancuh seperti adunan pisang goreng
Cara:
1. bersihkan ayam, potong ayam mengikut saiz kesukaan masing2.
2. masukkan dalam pressure cooker.
3. Masukkan kesemua bahan A di atas ke dalam periuk mgngandungi ayam.
4. Gaul.
5. Masak selama 20 minit.
6. Perap 1 malam
7. Celup ayam dalam bancuhan tepung. Goreng ayam.
8. Goreng lebihan tepung tersebut.
9. Setelah tepung masak, tumbuk sehingga sedikit halus.
No comments:
Post a Comment