Tuesday 7 August 2012

Nasi ayam


*** Ayam ***
  • 1 kg ayam
  • 4 sb sos tiram
  • 4 sb kicap (cap kicap udang)
  • minyak utk menggoreng
cara:

  1. Bersihkan ayam dan rebus ayam hingga mendidih.
  2. Keluarkan ayam dan perap bersama sos tiram dan kicap.
  3. Biar 10 minit. Goreng ayam dgn minyak.
  4. Angkat setelah garing.



*** Nasi ***

  • 1/2 kg beras (3.5 cups)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk atau dicincang)
  • 1 cm halia
  • 1 sb minyak masak
  • 1 sb butter
  • 1 helai daun pandan
  • air rebusan ayam
cara:
  1. Panaskan minyak dan butter di dalam periuk kecil.
  2. Masukkan bawang putih. Goreng hingga kekuningan.
  3. Masukkan halia.
  4. Masukkan air rebusan ayam dan garam secukup rasa.
  5. Tutup api dan tuang ke dalam rice cooker yg berisi beras yg telah dibasuh.
  6. Masukkan daun pandan.
  7. Tekan butang ON. tunggu hingga nasi masak.

*** Sup Ayam***

  • Air rebusan ayam
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 inci halia - ditumbuk
  • garam secukup rasa
  • daun sup - dihiris halus
cara:
  1. Panaskan air rebusan ayam.
  2. Masukkan bhn tumbuk.
  3. Masukkan garam secukup rasa
  4. Biarkan sup mendidih selama 10 minit.
  5. Tutup api dan masukkan daun sup.

*** Sambal cili ***
  • 5 biji cili besar
  • 10 biji cili kecil
  • 1 hiris halia
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 sb cuka
  • sedikit sup ayam
  • 1/2 garam
  • 1sk gula
cara:
  1. blend semua bhn.
  2. Rasa dan tambah gula dan garam secukup rasa jika tidak cukup.

***sambal kicap kaw-kaw***
  • 1/2 cawan kicap manis kipas udang
  • 2 cm halia - ditumbuk
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 2-3 sb lada hitam - ditumbuk
cara:
  1. Campur kesemua bhn diatas. gaul rata.

Lain2 bahan:
  • salad
  • timun
  • tomato


Tips:
  1. Utk memendekkan masa memasak nasi ayam, mula2 rebus ayam. Sementara menunggu mendidih, sediakan bhn utk masak nasi. Sediakan sambal cili. Apabila rebusan ayam sudah mendidih, keluarkan ayam dan ambil sup utk nasi. selebihnya dibuat sup. Masak nasi dan perap ayam. sediakan salad sementara bhn perap mesra. goreng ayam

No comments:

Post a Comment