Bahan:
- 1/2 bawang merah - ditumbuk
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 5 biji cili padi - ditumbuk
- 1 sb serbuk kari
- secubit belacan
- 1 sk gula
- 1 sk garam
- kelapa kering
- 2 keping ikan tenggiri
- 1 btg serai (dihiris halus)
- sehelai daun kunyit
- 2 sb minyak masak
Cara:
- Tumbuk bwg besar, bwg putih dan cili.
- Tumis bhn tumbuk.
- goreng hingga naik bau. bancuh serbuk kari dan masukkan ke dlm bhn tumis. goreng hingga naik bau.
- masukkan gula, asam keping garam, kelapa kering
- masukkan ikan. jika terlalu kering, msukkan sedikit air.
- masukkanserai dan daun kunyit.
- bungkus sambal tumis bersama ikan. bakar otak2 hingga masak
No comments:
Post a Comment