Tuesday, 7 August 2012

Otak-otak



Bahan:

  • 1/2 bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • 1 sb serbuk kari
  • secubit belacan
  • 1 sk gula
  • 1 sk garam
  • kelapa kering
  • 2 keping ikan tenggiri
  • 1 btg serai (dihiris halus)
  • sehelai daun kunyit
  • 2 sb minyak masak
Cara:
  1. Tumbuk bwg besar, bwg putih dan cili.
  2. Tumis bhn tumbuk.
  3. goreng hingga naik bau. bancuh serbuk kari dan masukkan ke dlm bhn tumis. goreng hingga naik bau.
  4. masukkan gula, asam keping garam, kelapa kering
  5. masukkan ikan. jika terlalu kering, msukkan sedikit air.
  6. masukkanserai dan daun kunyit.
  7. bungkus sambal tumis bersama ikan. bakar otak2 hingga masak

No comments:

Post a Comment