Saturday 10 March 2012

Simple Curry

konon-konon mama masak nak tiru japanese curry lah.. tiap-tiap bulan ada menu curry rice, so kesian pulak kat hadiff org lain mkn kari, die mkn bende lain sorang2.. reka gak lah masak curry rice ni, rupa dah sama mcm yg kat nursery.. tp rasa of coarse la tak sama.. hahahaha...


bahan:

  • 1 keping dada ayam
  • 1 sudu kecil rempah kari (sy gune rempah gulai bunga ros sbb tak pedas, msk utk obento anak)
  • 3 sb sos tomato
  • 1/4 biji bwh besar (saiz M)
  • 1 biji ubi kentang
  • 3 cm lobak merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 hiris halia
  • 150ml fresh milk
  • 2 cawan air
  • kicap manis
  • garam
  • 2 sb minyak
  • 1 btg kayu manis (3cm)
  • tepung gandum (utk pekatkan kuah)
cara:
  1. Hiris ayam nipis2. bersihkan ayam dan tos air.
  2. Tumbuk bawang putih, bawang besar dan halis.
  3. Gaul ayam dgn rempah, bhn tumbuk dan sos tomato. Perap 15-30 minit.
  4. Masukkan minyak dlm periuk dan panaskan.
  5. Masukkan kayu manis. selepas itu masukkan ayam yg diperap.
  6. Kacau sebentar. kalau kering masukkan air

No comments:

Post a Comment