bahan:
- 1 keping dada ayam
 - 1 sudu kecil rempah kari (sy gune rempah gulai bunga ros sbb tak pedas, msk utk obento anak)
 - 3 sb sos tomato
 - 1/4 biji bwh besar (saiz M)
 - 1 biji ubi kentang
 - 3 cm lobak merah
 - 1 ulas bawang putih
 - 1 hiris halia
 - 150ml fresh milk
 - 2 cawan air
 - kicap manis
 - garam
 - 2 sb minyak
 - 1 btg kayu manis (3cm)
 - tepung gandum (utk pekatkan kuah)
 
cara:
- Hiris ayam nipis2. bersihkan ayam dan tos air.
 - Tumbuk bawang putih, bawang besar dan halis.
 - Gaul ayam dgn rempah, bhn tumbuk dan sos tomato. Perap 15-30 minit.
 - Masukkan minyak dlm periuk dan panaskan.
 - Masukkan kayu manis. selepas itu masukkan ayam yg diperap.
 - Kacau sebentar. kalau kering masukkan air
 
No comments:
Post a Comment