bahan:
- 1 keping dada ayam
- 1 sudu kecil rempah kari (sy gune rempah gulai bunga ros sbb tak pedas, msk utk obento anak)
- 3 sb sos tomato
- 1/4 biji bwh besar (saiz M)
- 1 biji ubi kentang
- 3 cm lobak merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 hiris halia
- 150ml fresh milk
- 2 cawan air
- kicap manis
- garam
- 2 sb minyak
- 1 btg kayu manis (3cm)
- tepung gandum (utk pekatkan kuah)
cara:
- Hiris ayam nipis2. bersihkan ayam dan tos air.
- Tumbuk bawang putih, bawang besar dan halis.
- Gaul ayam dgn rempah, bhn tumbuk dan sos tomato. Perap 15-30 minit.
- Masukkan minyak dlm periuk dan panaskan.
- Masukkan kayu manis. selepas itu masukkan ayam yg diperap.
- Kacau sebentar. kalau kering masukkan air
No comments:
Post a Comment