Saturday, 14 July 2012

Bebola Ayam

Bahan:

  • 250gm ayam (dikisar)
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
  • 1/2 batang lobak merah
  • 1/2 sk serbuk lada sulah+ garam (shio koshou)
  • 1/2 sk katsuo dashi
  • 1/2 biji telur saiz S
  • 1 sb katakuriko
  • 1 sb warabi mochiko
  • 2 sb tepung goreng ayam (utk goreng)
cara:
  1. Gaul semua bahan di atas kecuali tepung goreng ayam.
  2. panaskan air
  3. bulat2kan.
  4. bila air dah agak panas, masukkan bebola sebiji2.
  5. Angkat dan tos.
  6. Masuk tepung goreng ayam ke dlm plastik.
  7. masuk bebola ke dalam plastik. goncang.
  8. goreng bebola.
  9. angkat dan boleh masuk ke dalam mulut! hihhiihii..
Cara buat bebola


No comments:

Post a Comment