Sunday, 20 September 2015

Daging masak kicap sedap

  • 400gm daging
  • 1 biji bawang besar (saiz bola tenis)
  • 3 ulas bawang putih
  • sekeping halia
  • 3 sb minyak masak
  • kicap manis kipas udang
  • 1/2 sk rempah kurma
  • 1/2 sk garam
  • 3cm kulit kayu manis, 3 buah pelaga dan 3 bunga cengkih
Cara:
  1.  Potong daging dan bersihkan. Rebus hingga hampir empuk.
  2. Blend/Tumbuk bawang besar dan bawang putih. Masukkan ke dalam rebusan daging. Masukkan juga halia.
  3. Apabila air hampir kering, masukkan minyak.
  4. Masukkan kicap, kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Masukkan juga rempah kurma.
  5. Masak hingga pekat atau daging menjadi empuk.

No comments:

Post a Comment