Thursday, 13 December 2012

Kari Ayam Bangladesh


Bahan A
rempah kari Ahmed
2 kg ayam
2 sb rempah kari Ahmed
1 sb pes halia
1 sb pes bawang putih
1 sb plain yogult
2 sb garam

Bahan B
2 biji bawang besar (diblend)
5 biji ubi kentang
1 sb rempah kari
3 helai daun salam
5 biji cengkih
1 batang kulit kayu manis
daun salam, cengkih dan kayu manis
5 biji cili hijau
1 liter air

minyak
garam secukup rasa
1 sk gula

Cara:
perap ayam
  1. Bersihkan ayam dan potong kecil2.
  2. Sejat ayam. Gaul semua bahan A dgn ayam.
  3. Perap sekurang2 nya 1 jam.
  4. Setelah perap, panaskan 4 sb minyak.
  5. masukkan kesemua ayam dan goreng separuh masak.
  6. tumis bawang dgn minyak dgn menggunakan kuali lain. masukkan rempah kari.
  7. Masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak ke dalam bawang tumis.
  8. goreng sebentar.
  9. masukkan air, kentang.
  10. Masukkan daun salam, cengkih dan kulit kayu manis.
  11. masukkan cili hijau.
  12. Masak hingga ayam empuk. tambah garam dan gula secukup rasa.
ready to eat!

No comments:

Post a Comment