Bahan A
rempah kari Ahmed |
2 sb rempah kari Ahmed
1 sb pes halia
1 sb pes bawang putih
1 sb plain yogult
2 sb garam
Bahan B
2 biji bawang besar (diblend)
5 biji ubi kentang
1 sb rempah kari
3 helai daun salam
5 biji cengkih
1 batang kulit kayu manis
daun salam, cengkih dan kayu manis |
1 liter air
minyak
garam secukup rasa
1 sk gula
Cara:
perap ayam |
- Bersihkan ayam dan potong kecil2.
- Sejat ayam. Gaul semua bahan A dgn ayam.
- Perap sekurang2 nya 1 jam.
- Setelah perap, panaskan 4 sb minyak.
- masukkan kesemua ayam dan goreng separuh masak.
- tumis bawang dgn minyak dgn menggunakan kuali lain. masukkan rempah kari.
- Masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak ke dalam bawang tumis.
- goreng sebentar.
- masukkan air, kentang.
- Masukkan daun salam, cengkih dan kulit kayu manis.
- masukkan cili hijau.
- Masak hingga ayam empuk. tambah garam dan gula secukup rasa.
ready to eat! |
No comments:
Post a Comment