Thursday 23 June 2011

Chicken Chop


Ayam Goreng

Bhn:
  • 500 gm ayam (bhgn dada atau peha)
  • 1/2 sk serbuk shio koshou (@garam+serbuk lada sulah)
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 biji putih telur
  • tepung gandum
  • minyak utk menggoreng
Cara:
  1. Bersihkan ayam dan sejat air.
  2. Gaul ayam dgn bwg putih dan serbuk shio koshou secukup rasa.
  3. Perap sekurang2nya 1/2 jam.
  4. Pukul sebentar putih telur kemudian gaul dgn ayam.
  5. Masukkan tepung ke dlm plastik. Masukkan ayam satu persatu ke dlm tepung. Gaul rata.
  6. Goreng ayam tersebut.

Resipi sos, sila click di sini ....

Potato Salad

Bhn:
  • 1 biji kentang (saiz besar)
  • 1/2 btg timun
  • 1/3 btg lobak merah
  • 4 sb mayonis
  • 1 sb serbuk cheese
  • sedikit shio koshou (garam+lada sulah)
Cara:
  1. Rebus keledek sehingga empuk. Kemudian potong kecil-kecil.
  2. Timun dibelah dua. Kemudian hiris nipis-nipis.
  3. Potong lobak kecil-kecil.
  4. Campur semua bahan hiris ke dlm kentang. Masukkan shio koshou, mayonis dan serbuk cheese.
  5. Gaul rata. Simpan di dlm peti sejuk. enak dimkn sejuk.

No comments:

Post a Comment