- 1/4 biji bawang besar
- 1 sk butter
- cendawan (apa2 jenis pon ok)
- 1 cwn air
- 1/2 kiub ayam
- 1 sb kicap manis
- 1 sb kicap pekat (kalau xde lebihkan kicap manis)
- 2 sb sos tiram
- 1 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 1 sk serbuk lada hitam
- 1 sb tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
- garam secukup rasa
- Tumis bawang bersama butter hingga kekuningan. Masukkan cendawan. Goreng seketika.
- Masukkan air dan kicap.
- masukkan kesemua jenis sos, serbuk lada hitam dan kiub ayam
- Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung. Tapis supaya ia tidak berketul-ketul.
- Masukkan garam secukup rasa.
Senang ajer buat... rasa pon sedap. sy kasik 4 bintang utk resipi sy ini...
No comments:
Post a Comment