Sunday 5 June 2011

Steamboat Minami

Dsc_0134
Ni steamboat mystyle, cubalah rase!

Bahan-bahan ( 4 org )

  • .:: utk sup ::.
  • 2 liter air
  • 1 kiub ikan bilis
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • 1 inci halia (ditumbuk lumat)
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 1 sudu kecil garam
  • .:: utk bebola ayam ::.
  • 300 gm minced chicken
  • 1/2 cawan tepung "warabi mochi ko" = tepung sagu (tpg jagung pon bole)
  • sedikit serbuk lada sulah
  • 1/2 sudu kecil garam
  • .:: utk sos ::.
  • 5-10 tangkai cili kering (rendam dlm air panas sehingga kembang)
  • 5 biji cili padi (bole tambah kalo nak pedas)
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 5 sudu kecil gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 cawan air
  • 2 sudu besar cuka
  • 2 helai daun limau purut
  • .:: lain-lain bahan (contoh) ::.
  • cendawan (enoki, buna shimeji, eringgi atau apa2 pon bole)
  • udang
  • isi ketam
  • japanese soba
  • pak choy
  • dan lain2...

Cara-cara

  1. .:: utk bebola ayam ::.
  2. Campur ke semua bahan2 utk bebola. Gaulkan hingga sebati. Kemudian bulat2 adunan tersebut hingga habis.
  3. .:: utk sup ::.
  4. Dsc_0121
    Masukkan ke semua bahan utk sup. Apabila mendidih, masukkan bebola ayam.
  5. Dsc_0124
    Setelah bebola ayam masak, boleh lah masukkan bahan2 lain seperti cendawan, udang dan sebagai nya..
  6. Dsc_0146
    Bila dah mendidih, sedia utk dimakan panas-panas..
  7. .:: utk sos ::.
  8. Blend ke semua bahan utk sos seperti di atas kecuali daun limau purut.
  9. Dsc_0133_1
    Masak dgn api perlahan sehingga mendidih. Masukkan daun limau purut.
  10. Dsc_0144
    Sedia utk di makan..

No comments:

Post a Comment