dah lama mencuba resipi tepung pelita yg ade kat internet, tp tak berapa nak menjadi. lepas adjust2 resipi baru lah rasa ader ummppp!
Bhgn bawah (warna hijau)
- 1 cwn tepung beras
- 5 cwn air
- 3 helai daun pandan (blend dgn sedikit air)
- 1 cwn gula
- 3 sb air kapur yg cair
- pewarna hijau
- 1 tin santan (400ml)
- 2 cwn air (400ml)
- 1/2 sk garam
- 5 sb tepung beras (membukit)
- 1 sb tepung kanji/jagung (spare jika adunan tak jd pekat)
** bekas kecil2
Cara2:
A) Bhgn bawah.
- mula2 masak bhgn bawah yg berwarna hijau.
- campur kesemua bahan ke dlm periuk. jika ada tepung yg tidak larut, tapis dahulu.
- air daun pandan handaklah ditapis dgn penapis kain utk mendapatkan hasil yg cantik.
- masak di atas api yg sederhana sambil mengacau sehingga pekat. (jgn terlalu likat)
- sebelum curah ke dlm bekas kecil2, masukkan 1 sudu kecil gula ke dlm bekas.
- tuang adunan ke dlm bekas.
- campur ke semua bhn ke dlm periuk.
- tapis adunan supaya tidak berketul.
- masak sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment