Monday, 17 October 2011

Tepung pelita murasaki imo


Dapat murasaki imo dr kawan tp xtau nak buat kuih ape.. tup2 jd lah kuih ni.
Pastu tak tau nak bg nama kuih ni ape... reka sendiri n rasa nya sedap juga.
Erm, bg nama tepung pelita murasaki imo jelah! ni bhs jepun, yg bermaksud,
Murasaki = purple
imo = ubi
murasaki imo-by google


  Bhgn bawah
Bahan;
  Agar2
  300gm Ubi keledek ungu
  secubit garam
  1 1/2 cwn gula
  600 ml air

Cara:
  1. Kupas kulit ubi kemudian rebus dgn air sehingga empuk.
  2. Setelah masak, blend sehingga hancur.
  3. Masukkan 600 ml air kedalam periuk bersama2 dgn agar-agar.
  4. Setelah agar-agar cair, masukkan gula dan ubi yg telah diblend hancur.
  5. Kacau dan masak sehingga mendidih. Tutup api.
  6. Isi ke dlm bekas kecil2.


   Bhgn atas
Bahan: 
  400ml santan (1 tin)
  400ml air (2 cwn)
  5 sb tepung beras
  1/2 sk garam

Cara:
  1. Campur ke semua bahan ke dlm periuk.
  2. Kacau rata. Tapis jika berketul.
  3. Masak di atas api yg sederhana. Kacau selalu supaya tidak berketul.
  4. Setelah menjadi likat, tutup api.
  5. Isi ke dalam bekas yg kecil tadi.
  6. Biar sejuk.

No comments:

Post a Comment