Dapat murasaki imo dr kawan tp xtau nak buat kuih ape.. tup2 jd lah kuih ni.
Pastu tak tau nak bg nama kuih ni ape... reka sendiri n rasa nya sedap juga.
Erm, bg nama tepung pelita murasaki imo jelah! ni bhs jepun, yg bermaksud,
Murasaki = purple
imo = ubi
![]() |
murasaki imo-by google |
Bhgn bawah
Bahan;
Agar2
300gm Ubi keledek ungu
secubit garam
1 1/2 cwn gula
600 ml air
Cara:
- Kupas kulit ubi kemudian rebus dgn air sehingga empuk.
- Setelah masak, blend sehingga hancur.
- Masukkan 600 ml air kedalam periuk bersama2 dgn agar-agar.
- Setelah agar-agar cair, masukkan gula dan ubi yg telah diblend hancur.
- Kacau dan masak sehingga mendidih. Tutup api.
- Isi ke dlm bekas kecil2.
Bhgn atas
Bahan:
400ml santan (1 tin)
400ml air (2 cwn)
5 sb tepung beras
1/2 sk garam
Cara:
- Campur ke semua bahan ke dlm periuk.
- Kacau rata. Tapis jika berketul.
- Masak di atas api yg sederhana. Kacau selalu supaya tidak berketul.
- Setelah menjadi likat, tutup api.
- Isi ke dalam bekas yg kecil tadi.
- Biar sejuk.
No comments:
Post a Comment