- 200 gm tepung roti @ tepung gandum
- 1 sudu besar gula
- sedikit garam
- 1 sudu kecil yis
- 125 ml air
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu besar susu tepung
Topping;
- 2 ulas bawang putih-cincang**
- Sekeping dada ayam-cincang**
- 2 sudu besar minyak masak**
- serbuk lada sulah**
- garam secukup rasa
- sos cili
- 2 batang sosej -potong bulat2
- sayur campur
- 2 kpg nanas dlm tin -potong kecil2
- 1/4 biji bwg besar - potong slice
- cheese
- basil
- Campur semua bhn utk roti ke dlm bekas. Uli sehingga doh tidak melekat pd tangan.
- Biarkan doh sekurang2 nya 45 minit. Tutup bekas yg mengandungi doh utk mengelakkan lapisan atas menjd kering.
- Sementara menunggu doh kembang, tumis bwg putih dgn minyak hingga naik bau. masukkan ayam. Apabila ayam hampir masak, masukkan garam dan serbuk lada sulah. goreng sehingga air ayam kering.
- Setelah doh kembang, ltkkan di atas dulang pembakar dan tekan menggunakan tapak tgn hingga nipis atau mengikut ketebalan yg disukai.(30x30cm). (-Tak payah canai)
- Cucuk dgn garfu supaya doh tidak kembang tinggi semasa bakar.
- Sapu sos cili sekata.
- Tabur isi ayam yg telah dimasak td.
- Susun sosej sekata.
- tabur sayur campur.
- Tabur nanas.
- Tabur cheese.
- Tabur basil.
- Akhir sekali tabur bawang besar.
- Bakar pd suhu 180 darjah selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment